Bakara 72 ve 73. ayetler! Onun bir parçası ile ona vurun ayeti.

Bakara Suresi 72. Hani bir zamanlar siz bir adam öldürmüştünüz de onun hakkında birbirinizle atışmış ve onu üstünüzden atmıştınız, halbuki Allah, saklamış olduğunuzu açığa çıkaracaktı. (Elmalılı Hamdi Yazır)

Bakara Suresi 73. “Ona, bir parçasıyla vurun” dedik. İşte Allah ölüleri böyle diriltir ve akıl edesiniz diye size âyetlerini gösterir. (Ümit Şimşek)

Bazı tefsirlerde kişinin ölmediği bayıldığı ve kendisine vurulunca ayılıp gerçeği söylediği belirtiliyor. Allah 72. ayette doğrudan öldürmüştünüz diyor, bayılmıştı demek ayete aykırı değil mi?

Bazı tefsirlerde ise kişinin gerçekten dirilip katilini söylediği belirtiliyor. Bu durumda dirilen kişi yaşadığı sürece peygamber gibi olur çünkü ölüp dirilmiş, Allah’ın ölüleri dirilttiğine bizzat şahit olmuştur. Ayrıca ölünün dirildiğini görenler için de aynı durum söz konusudur. Bu durumda ölünün dirildiğini gözüyle görenler için bir imtihan dünyasından bahsedilebilir mi? Artık her şey Allah’a götürülmüş olmaz mı?

Kimi tefsirciler ise ölüye vururken katilin panikleyeceği, gergin olacağı ve bu nedenle tanınacağını belirtmişlerdir. Lakin böyle bir durum herkesi ikna eder mi?

73. ayete sığır, düve kesin ve onun parçasıyla vurun gibi meal verenler de vardır lakin ayette sığır veya düve geçmez.

Peki katil nasıl bulunmuş olabilir?

  • Allah doğrudan ya da melek aracılığıyla KİME “Ona, bir parçasıyla vurun” demiştir? Allah’ın meydanda tüm halka böyle bir şey demesi veya tüm halkın Allah’tan ayet alması çok zayıf bir ihtimal değil mi?
  • O vakit Allah’ın bu emri bir peygambere bildirmiş olması daha muhtemeldir. (Bazı tefsirlerde bu kişinin Hz Musa olduğu rivayet edilmektedir.
  • Katilin kim olduğunu kim bilir? Allah ve Allah’tan ayet alan peygamberi bilir.

Bunun üzerine peygamber tüm halkı bir yere toplar. Şüphelileri kendilerini duyamayacağı bir yere gönderir. Yanında bulunan halka şöyle der:

  • Allah bana buyurdu ki: “Ona, bir parçasıyla vurun” “Kim ona sağ ayak çarığının astarı ile onun sol dizine vurursa katil odur.”

Sonra zanlıları tekrar çağırırlar. Ve peygamber zanlılara der ki;

  • Şimdi sırayla yerde yatan ölünün yanına gidin. “Ona, bir parçasıyla vurun!”

O’na, bir parçasıyla vurmanın binlerce farklı şekli var iken bu kadar olasılık arasında bir katil zanlısı yukarıda belirtildiği şekilde O’na vurursa ne olur???

Not: Kurgudur

Leave a comment