Nisa Suresi 89. Ayet. Allah yolunda hicret nedir?

Nisa suresi 89. Ayet: Onlar, küfür işledikleri gibi, sizin de küfür işleyip kendileriyle bir olmanızı arzu ettiler. Onun için, onlar Allah yolunda hicret edinceye kadar içlerinden dost edinmeyin. Eğer bundan yüz çevirirlerse (Elmalılı Hamdi Yazır) /size düşmanlığa başlarlarsa, onları tutun/ yakalayın ve nerede bulursanız, öldürünüz. Onlardan ne dost ne de yardımcı edininiz. (İsmail Yakıt)

Nisa suresi 90. ayet: Ancak kendileriyle aranızda antlaşma bulunan bir topluma sığınanlar yahut ne sizinle ne de kendi toplumlarıyla savaşmak (istemediklerin) den yürekleri sıkılarak size gelenler müstesna. Allah dileseydi onları başınıza belâ ederdi de sizinle savaşırlardı. Artık onlar sizi bırakıp bir tarafa çekilir de sizinle savaşmazlar ve size barış teklif ederlerse bu durumda Allah size, onların aleyhinde bir yola girme hakkı vermemiştir. (Diyanet Vakfı)

Allah yolunda kim hicret eder? Allah yolunda hicret nedir? Allah yolunda hicret, inanmış olmasa dahi bir kişinin gerçeği örtmemesi, yalan ve iftirada bulunmaması, zalimlik yapmaması kısaca iyi dürüst bir insan olması mıdır?

Öldürülmeleri istenen kişiler ise hem Allah yolunda hicret etmeyen (gerçeği örten ve her türlü kötü işi yapan) ve hem de Allah yolunda olanlara savaş açanlar mıdır?

Nisa suresi 89 ve 90. Ayete göre, bir inancı olmasa dahi Allah’ın uygun gördüğü işleri yapan ( Allah yolunda hicret eden) kişiler ve Allah yolunda hicret etmemiş dahi olsa savaşmak istemedikleri için sığınan kimseler dost edinilebilir mi?

Leave a comment