Bakara 29. Ayet

Huve-lleżî ḣaleka lekum mâ fi-l-ardi cemî’an śümme-stevâ ile-ssemâ-i fesevvâhunne seb’a semâvât(in)(c) vehuve bikulli şey-in ‘alîm(un)

Diyanet İşleri Meali (Yeni) “O, yeryüzünde olanların hepsini sizin için yaratan, sonra göğe yönelip onları yedi gök hâlinde düzenleyendir. O, her şeyi hakkıyla bilendir.”


Bu ayet bir önceki ayette yer alan Allah’a kefere olmak yada Allah’a döndürülerek veya cansızlara bürünerek helak olup kaybolma olayını detaylandırıyor gibi.

Helak kelimesi bir şeyden bir şey oluşturma anlamına da geldiğinden bir şey halak olurken diğer bir şey helak oluyor gibi. Bir şey yok olmadan diğer bir şey var olmuyor. Canlıdan cansız, cansızdan canlı oluşturuluyor sanki. Allah insanı helak edince cansızlara ya da hayvanlara mı dönüştürüyor? Bir döngü var.. Varlıkla yokluk gibi. biri var olmayınca diğeri de yok oluyor ya da tam tersi. Bir şey karşıtı bir şeyi tamamen ele geçirdiğinde kendisi de yok oluyor. Zıtlık diri tutuyor. Her şey zıttı ile beraberdir.!

29. ayetteki Lekum kelimesi size veya sizin için gibi tercüme edilmiş çoğu mealde. Bu durumda; “Allah sizi helak eder yeryüzündeki her şeye” veya Allah sizin için halak eder yeryüzündeki her şeyi” gibi iki farklı anlam çıkarmak mümkün gibi.

Sonraki kısım ise sanki bir kişinin 7 ayrı gökte aynı anda var olduğuna işaret ediyor. Paralel evrende yaşıyorlar sanki ve frekansları dengeleniyor. Bu ayet bilgi seviyesi arttıkça ileride çok farklı tercüme edilebilir. 7 canlı deyimi ilginç. 7 ayrı gökte aynı anda 7 ayrı canlı gibi kıyamete kadar 49 ayrı nefis de olabilir.

O ki yeryüzündeki her şeyi size halak/helak eder ve sizi yeryüzündeki her şeye. Sonra göğe istiva eder ve onları 7 gökte beraberler, eşitleyip dengeler.Ve O hepsiyle eğitip her şeyi bildirendir.”

Leave a comment